Bent u ook zo'n fan van een dagelijkse gezonde smoothie? En is de sinaasappel dan uw basisingrediënt? Of varieert u met de mandarijn, citroen of sappige grapefruit?
Dan bent u gezond bezig! Althans, dat denkt u...Want heeft u wel eens goed gekeken op het etiket, wat aan het plastieke netje vastgeniet zit? De gezonde citrusvruchten worden na de pluk behandeld met Imazalil. Een niet geheel onschuldige pesticide, oftewel een chemisch bestrijdingsmiddel hetgeen gebruikt wordt om de vruchten na de oogst tegen schimmels te beschermen. U kent die schimmels wel, met een typische herkenbare geur. Eén groen-blauw gekleurde, stoffige besmette vrucht op uw mooie fruitmand en de rest ziet er snel ook zo uit.
De verantwoordelijke schimmel heet Penicillium Digitatum. Deze zorgt voor de blauwgroene plekken, die het rottingsproces bewerkstelligen. Een ware plaag voor de telers met enorme economische verliezen.
Wat is er zo gevaarlijk aan het gebruik van Imazalil? Het onderdrukt de voortplantingscyclus van de citrusvrucht. Herhaaldelijk gebruik lijdt tot immuniteit met een toenemend risico voor de gezondheid van de mens. De vastgestelde, toegestane dosis wordt weleens overschreden. Wist u dat Imazalil voorkomt op de risicolijst van bestrijdingsmiddelen? Het is zeer giftig voor waterorganismen. Ook veroorzaakt dit chemisch ontworpen en vervaardigde product verlies van eetlust, diarree, epileptische aanvallen, stemmingswisselingen en gele verkleuring van de huid of ogen.
Kunnen we wel zonder Imazalil? Een studie heeft aangetoond, dat het in zakken doen van de citrusvruchten een veelbelovende optie kan zijn om bederf te beheersen, de fruitkwaliteit te behouden en de houdbaarheid van sinaasappels te verlengen. Zonder verwonding die aan de vrucht is toegebracht, kunnen de conidia geen toegang krijgen en dus niet ontkiemen tot infectieuze ziekteverwekkers. En dit terwijl de Penicillium Digitatum en de Penicillum Italicum, de voorkomende schimmels op de citrusvruchten, zeer zelden problemen veroorzaakt bij mensen.
E904 is een glansmiddel gemaakt van de uitscheiding van luizen. Hoewel de kleurloze variant als onschuldig wordt verklaard, bestaan er ook vele giftige, kleurrijke toevoegingen, die zelden op het etiket worden vermeld.